VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Is een tweede huis als belegging nog interessant?

Geplaatst op: 28-11-2023, 12:12:44

Om met de plussen te beginnen: het kopen en verhuren van een tweede woning of vakantiehuis levert u simpelweg een extra inkomstenstroom op. En voor een tweede huis dat niet permanent verhuurd wordt, geldt dat u er zelf ook nog eens een weekendje heen kunt om uit te puffen.

Hogere kostenpost

De lijst met minnen is aanmerkelijk langer. Dat begint al met de financiering van de aankoop. Waarschijnlijk zult u voor de aankoop een hypotheek afsluiten (dit is ook fiscaal voordeliger). Voor een tweede huis kunt u eigenlijk nooit 100% van de woningwaarde lenen bij de bank. U moet dus zelf ook geld meenemen om de koop rond te krijgen.

Zeker ook omdat het tarief voor de overdrachtsbelasting voor tweede woningen in vrij korte tijd is opgeschroefd van 6% in 2020 naar 10,4% dit jaar. De koper betaalt dit percentage, dus dat is ook een grotere kostenpost. Daarnaast liggen de rentepercentages voor hypotheken op tweede huizen altijd al hoger dan bij een ‘eerste’ woning. De recente stijging van de hypotheekrentes tikt daar dus extra hard in door. De rente op een hypotheek voor een tweede woning is overigens niet aftrekbaar, dus dat is ook iets om mee te nemen in het financiële plaatje.

WOZ-waarde belast in box 3

Ook de ontwikkelingen in box 3 spelen een grote rol. Voor een tweede woning die niet continu verhuurd wordt, moet u de hele WOZ-waarde van de woning bij uw vermogen voor box 3 tellen. Schulden, zoals een hypotheek, brengt u in mindering op dat vermogen (min een drempelbedrag van € 3.400). Koopt u de woning als privépersoon, dan hoeft u de huurinkomsten niet aan te geven in box 3. De tweede woning valt onder beleggingen. U berekent dus het belastbare rendement voor 2023 door de waarde van de woning (zonder de hypotheek) te vermenigvuldigen met het forfait van 6,17%. In 2022 was dit nog 5,53%. De hypotheek is wel maar aftrekbaar tegen het veel lagere spaarrendementspercentage!

Leegwaarderatio bij verhuur

Voor tweede woningen die wel permanent verhuurd worden, moet u rekening houden met de leegwaarderatio. Die kijkt naar de verhouding tussen de huurprijs per jaar en de WOZ-waarde van de gemeente. Is dit 1%, dan telt de WOZ-waarde in 2022 voor 79% mee voor het box 3-vermogen. Is de verhouding meer dan 5%, dan moet al 100% van de WOZ-waarde meegerekend worden. Deze percentages zijn sinds 2023 opgehoogd, waardoor verhuurders sneller op 100% uitkomen. Ook goed om te weten: als u een pand verhuurt aan uw kind, moet u sowieso 100% hanteren.

Bron: www.rendement.nl van 8 maart 2023

Vorige pagina